sobota, 11 stycznia 2014

76. Tarta ze szpinakiem, ricottą, indykiem i pomidorami- zdrowsza, bo pełnoziarnista ♡

Są takie dania, które uwielbiamy, bo dobrze nam się kojarzą: z dzieciństwem, ukochaną osobą, przyjacielem, wakacjami... A mi ta tarta kojarzy się z mamą, bo zawsze robimy ją razem i pełno jest przy tym śmiechu, zabawy, mąka lata po ścianach a ja ze łzami w oczach od śmiechu kroję oliwki. I to jest największa magia kuchni :)

Tarta ze szpinakiem, ricottą, indykiem i pomidorami


składniki na ciasto
  •  ok. 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 60 g masła
  • 1/3 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • około łyżka śmietany
  • łyżka ciepłej wody
Mąkę zmieszaj z solą, cukrem, dodaj masło i wodę i zagnieć szybko ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj śmietanę. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 20 minut. Po upływie tego czasu rozwałkuj je, blachę wysmaruj odrobiną margaryny, przełóż do niej ciasto, nakłuj widelcem i piecz je 15 minut w 180'.

składniki na farsz
  • 250 g ricotty
  • jajko
  • odrobina żółtego sera
  • kilka pomidorów świeżych i suszonych
  • kawałek piersi z indyka
  • 3/4 paczki mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżka jogurtu
  • kilka oliwek
Indyka posiekaj, popieprz, posól i przez chwilę obsmaż na patelni. Odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Na patelni rozgrzej odrobinę masła klarowanego lub oliwy, rozmroź szpinak. Gdy zmięknie dopraw go solą i pieprzem, ząbkiem czosnku, pod koniec dodaj łyżkę jogurtu. Odstaw do przestygnięcia.
Ricottę zmieszaj z rozkłóconym jajkiem. Wetrzyj do masy odrobinę sera żółtego, popieprz, dodaj ząbek czosnku.

Podpieczony spód wyłóż szpinakiem. Posmaruj masą ricottowo-jajeczną, powtykaj w nią mięso, świeże i suszone pomidory, oliwki, resztką sera. Wstaw do piekarnika na 20 minut ( 180 ' ) : )

Mąki pełnoziarnistej używam od paru ładnych miesięcy. Odkąd ją odkryłam, białą mąkę używam tylko do pieczenia ciast. Pełnoziarnista jest moim zdaniem smaczniejsza, bardziej syta no i oczywiście zdrowsza! Dlatego spróbujcie używać jej chociaż do przepisów tego typu. Walczmy o swoje zdrowie :)

ask me?
Not fast breakfast

W Nowy Rok z SuperFoods
Niskokaloryczny styczeń


5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie. Chciałabym to wykonać w najbliższym czasie.
    Na ile porcji wystarcza ta tarta? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moja mama już dawno wycofała się z kuchni, ale jej nigdy to specjalnie nie wychodziło, ani nie sprawiało przyjemności. jest stworzona do innych rzeczy ;)
    ale tak się składa, że i dla mnie tarta jest związana z bliską osobą. tyle, że z narzeczonym. on jest mistrzem tarty! wymyśla najpyszniejsze nadzienia świata ;)

    OdpowiedzUsuń