Są takie dania, które uwielbiamy, bo dobrze nam się kojarzą: z dzieciństwem, ukochaną osobą, przyjacielem, wakacjami... A mi ta tarta kojarzy się z mamą, bo zawsze robimy ją razem i pełno jest przy tym śmiechu, zabawy, mąka lata po ścianach a ja ze łzami w oczach od śmiechu kroję oliwki. I to jest największa magia kuchni :)
Tarta ze szpinakiem, ricottą, indykiem i pomidorami
składniki na ciasto
- ok. 150 g mąki pełnoziarnistej
- 60 g masła
- 1/3 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- około łyżka śmietany
- łyżka ciepłej wody
Mąkę zmieszaj z solą, cukrem, dodaj masło i wodę i zagnieć szybko ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj śmietanę. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 20 minut. Po upływie tego czasu rozwałkuj je, blachę wysmaruj odrobiną margaryny, przełóż do niej ciasto, nakłuj widelcem i piecz je 15 minut w 180'.
składniki na farsz
- 250 g ricotty
- jajko
- odrobina żółtego sera
- kilka pomidorów świeżych i suszonych
- kawałek piersi z indyka
- 3/4 paczki mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- łyżka jogurtu
- kilka oliwek
Indyka posiekaj, popieprz, posól i przez chwilę obsmaż na patelni. Odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Na patelni rozgrzej odrobinę masła klarowanego lub oliwy, rozmroź szpinak. Gdy zmięknie dopraw go solą i pieprzem, ząbkiem czosnku, pod koniec dodaj łyżkę jogurtu. Odstaw do przestygnięcia.
Ricottę zmieszaj z rozkłóconym jajkiem. Wetrzyj do masy odrobinę sera żółtego, popieprz, dodaj ząbek czosnku.
Podpieczony spód wyłóż szpinakiem. Posmaruj masą ricottowo-jajeczną, powtykaj w nią mięso, świeże i suszone pomidory, oliwki, resztką sera. Wstaw do piekarnika na 20 minut ( 180 ' ) : )
Mąki pełnoziarnistej używam od paru ładnych miesięcy. Odkąd ją odkryłam, białą mąkę używam tylko do pieczenia ciast. Pełnoziarnista jest moim zdaniem smaczniejsza, bardziej syta no i oczywiście zdrowsza! Dlatego spróbujcie używać jej chociaż do przepisów tego typu. Walczmy o swoje zdrowie :)
ask me?
Not fast breakfast
Mąki pełnoziarnistej używam od paru ładnych miesięcy. Odkąd ją odkryłam, białą mąkę używam tylko do pieczenia ciast. Pełnoziarnista jest moim zdaniem smaczniejsza, bardziej syta no i oczywiście zdrowsza! Dlatego spróbujcie używać jej chociaż do przepisów tego typu. Walczmy o swoje zdrowie :)
ask me?
Not fast breakfast
Myślę, że jest pyszna:-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie. Chciałabym to wykonać w najbliższym czasie.
OdpowiedzUsuńNa ile porcji wystarcza ta tarta? :)
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńmoja mama już dawno wycofała się z kuchni, ale jej nigdy to specjalnie nie wychodziło, ani nie sprawiało przyjemności. jest stworzona do innych rzeczy ;)
OdpowiedzUsuńale tak się składa, że i dla mnie tarta jest związana z bliską osobą. tyle, że z narzeczonym. on jest mistrzem tarty! wymyśla najpyszniejsze nadzienia świata ;)
nominowałam Cię do LBA ;)
OdpowiedzUsuń