niedziela, 22 grudnia 2013

69. Fastfood light: Tortilla po grecku

Choć świąteczne przygotowania idą pełną parą, to coś trzeba jednak jeść. Obiadem nie można nazwać bakalii wyjadanych z masy makowej lub zjadanego ukradkiem farszu do pierogów- ale pełnoziarnistą tortillę z łososiem już tak. Tortille sprzedawane w restauracjach typu fastfood są ciężkie, kaloryczne i tłuste. Jednak wystarczy przygotować ją w domu z nieco zdrowszych składników, by z niezdrowego, tłustego dania zrobić pyszny, sycący obiad :)

Tortilla z łososiem w wersji light

 

składniki na jedną porcję

  •  pełnoziarnisty naleśnik ( przepis tu
  • kawałek łososia wędzonego
  • kilka czarnych oliwek
  • łyżeczka sera feta
  • garść świeżego szpinaku
  • 3 plasterki pomidora
  • 3 plasterki ogórka
  • domowy sos jogurtowo-czosnkowy ( jogurt+czosnek)
  •  kiełki lucerny
Smażymy naleśniki. Na gotowym placku smarujemy sos, wykładamy umyty szpinak, plastry pomidora, ogórka i pokrojone oliwki. Kawałek łososia podsmażamy na suchej patelni, kroimy na mniejsze części i układamy na warzywach. Nakładamy ser feta. Trzymając z jednej strony zwijamy tortillę w rulon. Dekorujemy kiełkami lucerny, podajemy z resztką sosu czosnkowego.


Naleśniki w każdej postaci

śniadaniowiec
ask me?

3 komentarze:

  1. Zdrowo, kolorowo, prosto i smacznie, czyli najlepiej jak się da :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uweilbaim domowy, zdrowy fast food! a ta tortilla prezentuje sie pysznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. choć prowadzę bloga o zupełnie innej tematyce, Twój mnie tak zainspirował (Twoja osoba również:), że będę tutaj zaglądać często i śledzić Twoje pomysły:) a przepis na tortillę z łososiem zrealizuję jutro! wygląda na prawdę pysznie! :) dodaję Cię do obserwowanych! :)
    http://enjoyourfashion.blogspot.com/ -> gdybyś miała ochotę, zaglądnij:)

    OdpowiedzUsuń