poniedziałek, 2 grudnia 2013

59. Barszcz czerwony z uszkami

W końcu zawitał do nas grudzień! To stanowczo mój ulubiony miesiąc w roku. Już od połowy listopada z niecierpliwością wyczekuję tej magicznej, świątecznej atmosfery, która zewsząd zaczyna nas otaczać. Święta są już wszędzie- sklepy dekorowane są bombkami i światełkami, w telewizji lecą reklamy prezentów bożonarodzeniowych. Nawet w mojej kuchni pojawiły się już oznaki świąt, a mianowicie pierniczki. Dziś podzielę się z Wami kolejną wigilijną potrawą, aby uczcić to radosne oczekiwanie na Boże Narodzenie- barszcz czerwony z uszkami :)

Barszcz czerwony z uszkami

 

składniki:

  •  kilogram mięsa ( wieprzowe + drobiowe )
  • 5-6 buraków
  •  kilogram kapusty kiszonej
  •  750 g mąki
  • 1,5 szklanki wody
  • jajko
  • sól, pieprz, ocet, cukier

Mięso gotujemy w wodzie. Gdy się ugotuje, wyciągamy je, a wodę przecedzamy, aby pozbyć się ,, mięsnych pozostałości'' ( ale nie wylewamy jej! ). Do bulionu wrzucamy ugotowane buraki i zostawiamy na kilka godzin. Mięso obieramy ze skóry i mielimy razem z kapustą kiszoną. Na patelni podsmażamy cebulkę i dodajemy do niej zmielone mięso. Odstawiamy farsz to przestygnięcia.
Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy wodę i sól, wyrabiamy. Dzielimy na mniejsze części i wałkujemy. Wycinamy z ciasta kwadraciki, nakładamy farsz i lepimy uszka. Wrzucamy je na wrzącą wodę i gotujemy przez chwilę. Bulion z burakami doprawiamy solą, pieprzem, octem i cukrem. Podajemy z gorącymi uszkami.

Grudzień niestety rozpoczęłam od choroby. Robię sobie kilka dni wolnego od szkoły, aby zregenerować siły, dlatego dziś piszę do Was siedząc pod ciepłym kocykiem i herbatą w dłoni... Ale niestety z pudełkiem chusteczek i syropem na parapecie. Kurujmy się!


śniadaniowiec
ask me

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz