Roladki drobiowe to dla mnie miła odskocznia od tradycyjnych, grillowanych piersi z kurczaka, gdyż można je dowolnie nafaszerować- w grę wchodzą zarówno owoce jak i warzywa, różne pasty... Dziś postawiłam na suszone pomidory i mozzarellę, dzięki czemu roladki nabrały cudownego, włoskiego aromatu. A sos szpinakowy, z którym podałam danie był tak zwaną ,, kropką nad i '' i idealnym zwieńczeniem obiadu.
Roladki drobiowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami
podane z sosem szpinakowym i kaszą gryczaną
Składniki na 2 porcje:
- pierś z kurczaka
- 4 plasterki mozzarelli
- 4 suszone pomidory
- 300 g szpinaku mrożonego
- 3/4 torebki kaszy gryczanej
- łyżeczka ricotty
- ząbek czosnku
- sól, pieprz i inne przyprawy ( u mnie przyprawa z suszonych pomidorów, bazylii i czosnku )
Gotujemy kaszę zgodne z instrukcją na opakowaniu.
Pierś z kurczaka dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozbijamy, doprawiamy. Na każdej układamy plasterki mozzarelli i suszone pomidory i zawijamy je w roladki, które potem spinamy za pomocą wykałaczek. Smażymy chwilę na odrobinie oliwy, przewracając co jakiś czas.
Szpinak rozmrażamy na patelni. Dodajemy czosnek, ricottę i doprawiamy. Na koniec podlewamy wodą i mieszamy, aby ze szpinaku zrobił się sosik.
. Na talerzu podajemy kaszę, roladkę i polewamy danie sosem.
:)
uwielbiam takie połączenia!
OdpowiedzUsuń