piątek, 29 listopada 2013

58. Roladki drobiowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Roladki drobiowe to dla mnie miła odskocznia od tradycyjnych, grillowanych piersi z kurczaka, gdyż można je dowolnie nafaszerować- w grę wchodzą zarówno owoce jak i warzywa, różne pasty... Dziś postawiłam na suszone pomidory i mozzarellę, dzięki czemu roladki nabrały cudownego, włoskiego aromatu. A sos szpinakowy, z którym podałam danie był tak zwaną ,, kropką nad i '' i idealnym zwieńczeniem obiadu.

Roladki drobiowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami

podane z sosem szpinakowym i kaszą gryczaną



Składniki na 2 porcje:
  • pierś z kurczaka
  • 4 plasterki mozzarelli
  • 4 suszone pomidory
  • 300 g szpinaku mrożonego
  • 3/4 torebki kaszy gryczanej
  • łyżeczka ricotty
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz i inne przyprawy ( u mnie przyprawa z suszonych pomidorów, bazylii i czosnku )
Gotujemy kaszę zgodne z instrukcją na opakowaniu. 
Pierś z kurczaka dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozbijamy, doprawiamy. Na każdej układamy plasterki mozzarelli i suszone pomidory i zawijamy je w roladki, które potem spinamy za pomocą wykałaczek. Smażymy chwilę na odrobinie oliwy, przewracając co jakiś czas.
Szpinak rozmrażamy na patelni. Dodajemy czosnek, ricottę i doprawiamy. Na koniec podlewamy wodą i mieszamy, aby ze szpinaku zrobił się sosik.
. Na talerzu podajemy kaszę, roladkę i polewamy danie sosem.
:)

1 komentarz: