wtorek, 5 listopada 2013

44. Trochę zdrowsza pizza ♥

Kolejny post z serii ,, Domowy fastfood ''

Bo wiadomo, że domowe= zdrowsze i lepsze. Były już kurczaczki z KFC, były frytki... Czas na uwielbianą przez większość ludzi pizzę! Ja szczerze powiedziawszy za nią nie przepadam. Zjem kawałek dla towarzystwa, ale tylko kurkowej. Choć i ta ostatnio mi w ogóle nie smakowała. Postanowiłam więc zrobić własną wersję tego fastfooda, oczywiście nieco odchudzonego. I wiecie co? Taką pizzę, to ja mogę zajadać ; )

Żytnia pizza

 

składniki na ciasto
  • 250 g mąki pszennej
  • 180 g mąki żytniej
  • 15 g otrąb żytnich
  • 250 ml ciepłej wody
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • łyżka soli, oregano
  • 5 g suchych drożdży
dodatki
  
  • sos pomidorowy ( domowej roboty przecier z oregano )
  • kilka pieczarek
  • 3 plasterki szynki
  • kulka mozzarelli
  • kilka plastrów sera żółtego
Na stolnicy wysypujemy obie mąki, otręby, wodę, oliwę, drożdże, sól, oregano i zagniatamy ciasto. Trochę ciężko się zagniata, ale warto się trochę przemęczyć. Rozwałkowujemy je i układamy na blasze. Przygotowanym sosem ( jak go zrobić jest chociażby tutaj ) smarujemy ciasto, rwiemy mozzarellę i posypujemy nią pizzę. Układamy szynkę, pieczarki i ser żółty.
Pieczemy 30 minut w 180'.
W międzyczasie przygotowujemy sos: jogurt naturalny mieszamy z oregano, pieprzem i ząbkiem sosu czosnkowego. Smarujemy nim ciepłą pizzę i zajadamy ;)


1 komentarz: