W kuchni dobrze jest poznawać nowe smaki.
A jeszcze lepiej wracać do tych ulubionych. U mnie do czołówki z pewnością należy połączenie szpinaku, pomidorów i mozzarelli. Może wydawać się mocno banalne, ale ja naprawdę uwielbiam tę kombinację smaków i chętnie przygotowuję dania z tymi składnikami w domu : )
Muszle nadziewane mięsem mielonym zapiekane pod szpinakiem i mozzarellą
składniki ( na dwa średnie naczynia żaroodporne i małą kokilkę )
- makaron muszle
- szpinak mrożony- opakowanie
- pierś z kurczaka
- mozzarella
- czosnek
- jogurt naturalny
- sól, pieprz
- pomidory- ok. 5
- ząbek czosnku
Pierś z kurczaka mielimy i doprawiamy. Pomidory kroimy, wrzucamy na suchą patelnię i dusimy, aż puszczą soki i przecieramy przez sitko. Przecier doprawiamy. Mięso podsmażamy na patelni, wlewamy przecier. Odstawiamy.
Makaron gotujemy al dente. Na drugą patelnię wrzucamy szpinak. Gdy się rozmrozi, dodajemy łyżkę jogurtu, sól, pieprz i ząbek czosnku.
Muszle faszerujemy mięsem i układamy w naczyniach. Kładziemy na nich szpinak i mozzarellę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180' i trzymamy, aż ser się zapiecze ( u mnie około 15 minut ) :)
Enjoy it ♥
Pycha!
OdpowiedzUsuń