Kocham wyraziste smaki!
Jak słodkie- to bardzo. Jak ostre- to na potęgę. Jak słone- to... nie, słonego akurat nie lubię : ) Ale innymi mocnymi smakami i aromatami nie pogardzę.
W kuchni najgorsza jest nijakość. Danie, które nie ma smaku, nie ma prawa zostać podane. Lepiej postawić wszystko na jedną kartkę i zaryzykować, doprawiając je różnymi przyprawami, niż podać coś, co w zupełności nie ma smaku. Na szczęście to danie do ,,bezpłciowych'' nie należy. Inspirowałam się tym przepisem, dodałam jednak trochę swoich zmian, żeby poczuć nieco swojej kuchni w czyimś daniu : )
Chilli
składniki
- litr bulionu
- pierś z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- puszka fasoli konserwowej czerwonej
- puszka kukurydzy konserwowej
- puszka fasolki szparagowej
- 3 średnie marchewki
- 2 cebule
- 150 g przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- pieprz, sól, chilli, oregano
W garnku gotujemy bulion lub używamy gotowego- ja miałam rosół, więc na nim zrobiłam swoje chilli : ) Cebulę drobno kroimy i wrzucamy na patelnię. Gdy zbrązowieje, dodajemy paprykę i marchewkę, po czym podlewamy nieco wodą i dusimy do miękkości. W tym czasie na drugą patelnię wrzucamy pomidory ( na suchą! ) i trzymamy je, aż puszczą soki. Przepuszczamy przez sitko aby skórki zostały, a gotowy przecier doprawiamy solą i pieprzem.
Gdy warzywa na patelni zmiękną, dolewamy do nich bulion i przecier pomidorowy i odsączoną fasolę.
Mięso mielimy i doprawiamy, obsmażamy na patelni i dodajemy do warzyw. Doprawiamy całość oregano, chilli, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy kukurydzę i fasolkę szparagową, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze nasze chili.
Wyszła tego spora ilość, ale coś czuję, że szybko się z tym uporamy. Wyszło przepyszne! ♥
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz