poniedziałek, 4 listopada 2013

42. Ostre to chilli! ♥

Kocham wyraziste smaki!

Jak słodkie- to bardzo. Jak ostre- to na potęgę. Jak słone- to... nie, słonego akurat nie lubię : ) Ale innymi mocnymi smakami i aromatami nie pogardzę. 
W kuchni najgorsza jest nijakość. Danie, które nie ma smaku, nie ma prawa zostać podane. Lepiej postawić wszystko na jedną kartkę i zaryzykować, doprawiając je różnymi przyprawami, niż podać coś, co w zupełności nie ma smaku. Na szczęście to danie do ,,bezpłciowych'' nie należy. Inspirowałam się tym przepisem, dodałam jednak trochę swoich zmian, żeby poczuć nieco swojej kuchni w czyimś daniu : )

Chilli

 

składniki
  • litr bulionu
  • pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • puszka fasoli konserwowej czerwonej
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • puszka fasolki szparagowej
  • 3 średnie marchewki
  • 2 cebule
  • 150 g przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz, sól, chilli, oregano
W garnku gotujemy bulion lub używamy gotowego- ja miałam rosół, więc na nim zrobiłam swoje chilli  : ) Cebulę drobno kroimy i wrzucamy na patelnię. Gdy zbrązowieje, dodajemy paprykę i marchewkę, po czym podlewamy nieco wodą i dusimy do miękkości. W tym czasie na drugą patelnię wrzucamy pomidory ( na suchą! ) i trzymamy je, aż puszczą soki. Przepuszczamy przez sitko aby skórki zostały, a gotowy przecier doprawiamy solą i pieprzem.
Gdy warzywa na patelni zmiękną, dolewamy do nich bulion i przecier pomidorowy i odsączoną fasolę. 
Mięso mielimy i doprawiamy, obsmażamy na patelni i dodajemy do warzyw. Doprawiamy całość oregano, chilli, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy kukurydzę i fasolkę szparagową, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze nasze chili. 

Wyszła tego spora ilość, ale coś czuję, że szybko się z tym uporamy. Wyszło przepyszne! ♥

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz