Granat leżał w koszu z owocami już od jakiegoś czasu
dlatego powoli zaczynałam się bać, że niedługo dostanie nóżek i ucieknie z mojego domu. Nie bardzo wiedziałam, do czego go wykorzystać, biorąc pod uwagę jego cierpki, nieco gorzki smak. Widziałam jednak, że sporo osób używa go do posypania sałatek, w zastępstwie za ziarna słonecznika czy dyni. Inspirując się nimi, stworzyłam pyszną sałatkę, którą cała rodzina zajadała się wczoraj na kolację ♥
Sałatka z kurczakiem, warzywami i granatem
składniki
- pierś z kurczaka
- sałata rzymska
- kilka pieczarek
- kawałek sera cammembert
- papryka
- granat
- jogurt
- ząbek czosnku
- pół czerwonej cebuli
- łyżeczka serka homogenizowanego naturalnego
- zioła
Mięso obtaczamy w ulubionych przyprawach i wrzucamy na grilla elektrycznego. Obok układamy pokrojoną paprykę i pozbawione ogonków pieczarki. Grillujemy wszystko, aż mięso będzie gotowe, a warzywa miękkie. Na koniec grillowania do pieczarek wkładamy po kawałeczku camemberta i pozwalamy mu się rozpuścić.
Na talerzu układamy liście sałaty rzymskiej. W miseczce przygotowujemy sos: jogurt, serek, czosnek, cebulę i zioła mieszamy razem. Polewamy nim sałatę. Układamy mięso, warzywa. Granata kroimy na pół i wydłubujemy pestki. Posypujemy nimi sałatkę. Pozostały z granata sok możemy wypić, wylać... lub tak jak ja, dodać do herbaty- mniami! ♥
Sałatka jest lekka, ale pożywna. Idealna na kolację lub mniejszy obiad. W dodatku łatwa w przygotowaniu i przede wszystkim szybka- z pewnością poratuje Was, gdy trzeba będzie nakarmić niespodziewanych gości : )
kisses, swagberry
Też chce takie pyszności <3
OdpowiedzUsuńomgggg ja też hahahaha :) :) ;dddddd ;dd yolo ;ddd xddddd ;d ;d xdddd ;ddddd
OdpowiedzUsuń