niedziela, 6 października 2013

15. Pełnoziarnista tarta ze szpinakiem, kurczakiem i mozarellą ♥


Przepyszna tarta przed i po upieczeniu : ) O wiele lepsza od tarty z łososiem, gdyż ciasto jest cieńsze, bardziej kruche i mniej słone. Uwielbiam połączenie szpinaku i kurczaka, a dodatek mozarelli, sera fety i suszonych pomidorów spowodował, że danie smakowało perfekcyjnie ♥ 

Pełnoziarnista tarta ze szpinakiem, kurczakiem i mozarellą

Składniki:
na ciasto:
♥ 200 g mąki pełnoziarnistej
60 g masła
♥ odrobina mleka
♥ łyżeczka proszku do pieczenia
♥ przyprawy ( u mnie majeranek, oregano, czosnek i odrobina soli )
♥ jajko

na farsz:
mała cebula lub pół dużej
♥ ok. 450 g szpinaku mrożonego
pierś z kurczaka
kulka mozarelli
łyżka sera fety
łyżka jogurtu naturalnego 0 %
pieprz
kilka pomidorów suszonych

Gotujemy! :
Zaczynamy od ciasta. Z podanych składników zagniatamy je, jeśli będzie z byt twarde można dodać 2-3 łyżki wody lub więcej mleka. Placek wykładamy w formie wysmarowanej oliwą i podpiekamy 15 minut w 180 stopniach.
Cebulę kroimy w piórka, zarumieniamy na patelni posmarowanej odrobiną oliwy. Dodajemy kurczaka, uprzednio zamarynowanego w ulubionych przyprawach i pokrojonego w kostkę. Obsmażamy go krótko, gdyż ,,dojdzie'' w piekarniku. 
Na drugiej patelni rozgrzewamy odrobinę masła i wrzucamy szpinak. Gdy się rozmrozi dodajemy do niego jogurt, ser feta, pieprz i pomidorki i mieszamy chwilę.
Wyciągamy spód tarty z piekarnika i wykładamy na nim szpinak, kurczaka, plastry mozarelli ( ja dałam też trochę startego sera żółtego, bo została mi malutka kosteczka w lodówce : ) ) i posypujemy dymką, jednak polecam zrobić to już po upieczeniu tarty. 
Całość wstawiamy do piekarnika na 20 minut ( wciąż w 180 stopniach )


Smacznego! ♥

kisses, swagberry♥
 
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz