piątek, 21 lutego 2014

86. Kotlety schabowe z serem, majonezem i pieczarkami ♡

♡ Kotlety schabowe zapieczone z serem, majonezem i pieczarkami ♡


składniki
♡ 6 kawałków mięsa rozbitych na kotlety
♡ pół kostki sera żółtego
♡ majonez ( kielecki i light)
♡ 2-3  cebule
♡ pieprz, sól, vegeta
♡ mieszanka warzyw ( opcjonalna )

Mięso doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie vegetą. Cebulę kroimy w kostkę i układamy na kotletach. Pieczarki kroimy w plastry, a ser ścieramy na tarce. Grzyby układamy na cebuli. Posypujemy serem, na każdego kotleta kładziemy łyżkę majonezu. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 40 min w 180'. Podajemy z warzywami.







Może to danie nie należy do najbardziej dietetycznych, ale spójrzmy prawdzie w oczy- każdemu z nas należy się czasem odrobina rozpusty! Jednak jeśli chcecie, możecie zamienić majonez na wersję light- ja tak zrobiłam, jednak nie ze względu na kaloryczność. Majonez light jest nieco łagodniejszy od zwykłego i bardziej mi smakuje. I nawet jeśli chcecie, możecie ten składnik pominąć, ale bez niego to danie straci swój urok. Dlatego ten jeden raz nie patrzcie na kalorie i gdy przyjdą do Was goście, podajcie im te pyszne, acz proste kotlety. Nie pożałujecie ;)


4 komentarze:

  1. Wygląda baaardzo smakowicie :) To świetny pomysł, jak przyrządzić schabowego zdrowiej i o wiele smaczniej (za tradycyjnym nie przepadam, więc to coś dla mnie c:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda ciekawie, dziękuję za świetne wpisy! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hm, bardzo ciekawy pomysł. Wygląda bardzo smacznie :D

    OdpowiedzUsuń