niedziela, 9 lutego 2014

82. Z makaronem po Meksyku ♡

Makaron, makaron. Co innego daje takie pole do popisu? Idealny do dań słodkich, słonych, ostrych, do zup, do owoców, do warzyw... dla mnie najlepszy jest pełnoziarnisty, a penne tu już w ogóle ósmy cud świata. W połączeniu z domowym sosem i kurczakiem, nutą Meksyku i świeżymi ziołami to pyszny pomysł na obiad, na kolację, na chwilę dla siebie lub moment z najbliższymi. I naprawdę moment- bo z miski znika w tempie ekspresowym. 

Makaron po meksykańsku


składniki
  • porcja ugotowanego makaronu 
  • duża pierś z kurczaka
  • kilka świeżych pomidorów
  • puszka pomidorów z puszki
  •  cebula
  • puszka kukurydzy
  • odrobina koncentratu
  • odrobina ketchupu
  • puszka fasoli
  • odrobina masła
  • przyprawy: pieprz, sól, cukier, wędzona papryka
Kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką wędzoną. Formujemy z mięsa małe kuleczki i smażymy na patelni. Odstawiamy.
Na patelni roztapiamy odrobinę masła klarowanego i podsmażamy na nim posiekaną cebulę. Gdy zbrązowieje dodajemy pomidory, dusimy chwilę. Przelewamy przez sitko aby pozbyć się resztek od pomidorów. Sos doprawiamy wedle uznania- ja pieprzem, solą, odrobiną cukru. Wlewamy go z powrotem na patelnię, dodajemy makaron, warzywa i mięso z kurczaka. Dodajemy ketchup i koncentrat, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze. Podajemy ze świeżą bazylią. 


2 komentarze:

  1. Ja makarony ubóstwiam, a penne to mój ulubiony. Co prawda za jego słodką wersją nie przepadam, natomiast w daniach obiadowych i kolacyjnych mogę jeść na okrągło. Jedno z moich ulubionych połączeń to szpinak, ricotta i łosoś wędzony. Zawsze też dodaję grubą warstwę parmezanu!

    OdpowiedzUsuń