poniedziałek, 10 lutego 2014

83. Kokosowo-orzechowa granola ♡

Oficjalnie stwierdzam, że jest to najlepsze granola, jaką kiedykolwiek zrobiłam. I choć na ogół respektuję zdaję innych, tym razem jeżeli ktoś mojego zdania nie potwierdzi, zatkam mu po prostu buzię miseczką jogurtu z tymi płatkami. I jestem przekonana, że już nie będzie taki pewny swego zdania : )

♡ Kokosowo-orzechowa granola ♡



  • 300 g płatków owsianych
  • łyżka: poppingu z amarantusa, otrębów owsianych, pszennych i żytnich
  • 1/3 puszki mleczka kokosowego (light)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • łyżka syropu klonowego
  • łyżka masła orzechowego
  • odrobina oleju orzechowego
  • kilka kostek białej czekolady
  • kilka orzechów
  • kropelki z gorzkiej czekolady
Na patelni rozpuścić masło i cukier. Dodać mleczko kokosowe i syrop klonowy. Zmniejszy ogień i wrzucić płatki, amarantus i otręby, dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem, skropić delikatnie olejem orzechowym. Piec około 30 minut w 175' mieszając co 5-10 minut. Po ostudzeniu dodać posiekaną czekoladę i orzechy.

ask instagram blog


4 komentarze:

  1. Jest fenomenalna jedna jak nie najlepsza jaka widziałam w polaczoniu z jogurtem nq śniadanie idelana <3

    OdpowiedzUsuń
  2. kokos i orzechy, no po prostu mniam!

    OdpowiedzUsuń