Co zrobić, gdy zostanie nam kasza jaglana, czyli
Pancakes z kaszy jaglanej
z oliwkami i suszonymi pomidorami
składniki na 11-12 placuszków
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- jajko
- 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- chlust mleka
- szczypta soli, pieprzu
- łyżeczka przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
- kilkanaście czarnych oliwek
Kaszę jaglaną gotujemy ( uprzednio płucząc w zimnej wodzie, aby pozbyć się goryczki ). Następnie umieszczamy w jednym naczyniu z jajkiem, mąką i miksujemy, dolewając mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji ( gęstszej od ciasta do naleśników, jednak wciąż lejącej). Pieprzymy, solimy, dodajemy przyprawę i pokrojone oliwki. Mieszamy lub miksujemy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy z obu stron na małym ogniu. Przed podaniem odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Pyszne placuszki, które często pojawiają się u mnie w domu, a powstały przez prawdziwy przypadek :) Przepis jest w 100 % mojego autorstwa, a jego pierwotną wersję możecie spotkać w wersji na słodko tu.
Okej, mamy placuszki! Gratuluję, jeśli udało ci się je usmażyć, bo ja za pierwszym razem miałam problemy :) Grunt to dobrze rozgrzana patelnia, mały ogień, odpowiednia konsystencja i ilość ciasta oraz... szczypta serca i cierpliwości! Cóż, jednak same pancakes na obiad to raczej słaba perspektywa. Dlatego przedstawię Wam dwie moje koncepcje na placki- zrobione dzień po dniu, bo kaszy ugotowałam... cóż, naprawdę za dużo!:)
Pancakes jaglane z sosem pomidorowym i mięsnymi pulpecikami
- 6 pancakes z kaszy jaglanej
- pojedyncza pierś z kurczaka
- kilka oliwek
- średnia cebula
- pieprz, sól, cukierl ulubione przyprawy
- 2-3 duże pomidory
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- łyżeczka pikantnego ketchupu
- odrobina mozzarelli
Na suchą patelnię wrzucamy pokrojone pomidory. Dusimy, podlewając wodą, aż puszczą soki. Przecedzamy przez sitko; skórki i pestki wyrzucamy, powstały przecier przelewamy z powrotem na patelnię. Stawiamy na małym ogniu, dodajemy koncentrat, ketchup, doprawiamy. Dorzucamy pulpeciki, mozarellę, mieszamy chwilę. Na talerzu układamy pancakes i polewamy sosem.
To było przepyszne! Sos wyszedł tak dobry, że postanowiłam powtórzyć go następnego dnia. Nawet brak pomidorów nie pokrzyżował moich planów. Z pomocą przyszły mi te z puszki :)
Pancakes jaglane z sosem pomidorowym i owocami morza
składniki na dwie porcje
- 6 pancakes z kaszy jaglanej
- ok 200 g mieszanki owoców morza
- 3/4 puszki pomidorów ( połówki )
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- pół szklanki bulionu
- odrobina mozzarelli
- średnia cebula
- pieprz, sól, przyprawy, cukier, świeża pietruszka
Pancakes układamy w głębszym talerzu w piramidkę. Polewamy sosem, podajemy ze świeżą pietruszką.
Kolor dania określam jako żółty:)
Wow, smakowite propozycje. *.*
OdpowiedzUsuńTe pierwsze szczególnie przypadły mi do gustu!
Pierwsze koniecznie musze wypróbować:)
OdpowiedzUsuńświetne propozycje, ale pierwsza jest moim faworytem ;)
OdpowiedzUsuń'wytrawno'? naucz się pisać.
OdpowiedzUsuńmniami! ;)
OdpowiedzUsuńSwietna propozycja wykorzystania kaszy jaglanej. Na pewno wyprobuje :-)
OdpowiedzUsuńhm...no danie jest generalnie dwukolorowe...wiec jeśli mogę coś zasugerować ...dodałabym pierwsze naleśniczki solo do kategorii żółtej i wtedy zaakceptuje przepis ;)
OdpowiedzUsuń