Makaron jest cudowny!
Uwielbiam wszystkie jego rodzaje. Jednak najbardziej lubię te razowe, z dziurką- na przykład penne. Ugotowane al dente, bo nie ma nic gorszego niż rozgotowane kluseczki. Choć nie należy do najmniej kalorycznych potraw, to ma też wiele zalet- jest łatwy i szybki w przyrządzaniu, stanowi idealną obiadową bazę. Daje dużo energii i długie uczucie sytości- dlatego nie skreślajcie go zupełnie ze swojej listy! Po prostu zamiast białych makaronów kupujcie razowe- smak ten sam, ale zdrowiej :)
Dziś moja propozycja na obiadowe danie, którego podstawą jest właśnie ciemny makaron. W wersji, której szczerze mówiąc jeszcze nie próbowałam, a która jeszcze nie raz pojawi się na moim stole.
Makaron z sosem pomidorowym i owocami morza
składniki
- 400 g mrożonych owoców morza ( mieszanka kalmarów, ośmiorniczek, małży i krewetek )
- makaron razowy
- 300 ml bulionu
- 3 pomidory
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, sól, cukier
- odrobina startego sera
- świeża pietruszka
Makaron gotujemy al dente. Na patelni podgrzewamy oliwę, dusimy na niej pokrojoną w kostkę cebulę i sprasowany czosnek, podlewamy połową bulionu. Na drugiej, suchej patelni podduszamy pomidory. Gdy zmiękną podlewamy bulionem, dodajemy koncentrat, sól, pieprz i cukier. Dusimy, aż całkowicie zamienią się na przecier. Dolewamy go do cebuli i czosnku.
Wrzucamy do sosu mrożone owoce morza. Trzymamy na małym gazie, aż całkowicie się rozmrożą i zmiękną, co jakiś czas mieszamy. Gdy ,,dojdą'', a woda nieco odparuje z sosu, wyłączamy kuchenkę.
Na talerzu układamy makaron. Zalewamy go sosem z owocami. Podajemy z tartym serem i świeżą pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz