sobota, 23 listopada 2013

54. Pełnoziarniste naleśniki z ricottą, bananem i syropem klonowym ♥

Na ten syrop czekałam od dawna. Cały czas jednak zapominałam go kupić, zawsze gdy widziałam go w sklepie szłam dalej z zamiarem wrócenia po niego pod koniec zakupów... Chyba nie muszę tłumaczyć, że nigdy nie wracałam? ;) Ale dziadek spełnił moją prośbę i tym razem z Austrii przywiózł mi właśnie ten syrop. Ja najbardziej lubię go w połączeniu z naleśnikami, dlatego dziś postawiłam na obiad w wersji mocno słodkiej.

Naleśniki pełnoziarniste z ricottą, bananem i syropem klonowym

 

składniki
  • 5 łyżek mąki pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki mleka
  • jajko
  • szczypta soli
  • łyżka wody gazowanej
  • łyżka ricotty
  • 1/5 banana
  • łyżka syropu klonowego
Mąkę, jajko, mleko, sól i wodę miksujemy. Rozgrzewamy patelnię i smażymy dość cienkie naleśniki. Wnętrze smarujemy ricottą, układamy pokrojonego w plasterki banana. Zawijamy, polewamy sosem klonowym ♥

Tak banalne, a tak pyszne! Aż się humor poprawia człowiekowi :) Takie naleśniki pomagają, gdy opuszcza się ciepły domek, aby zmierzyć się z jesienną szarugą- choć basen niedaleko, to jednak pogoda może dać w kość. Trzymajcie kciuki- może nie zamarznę!

4 komentarze:

  1. przegięłaś z pysznością tych nalesników <3

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam klonowy :) ma taki specyficzny smak, inny niż wszystkie słodkei syropy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszności ! Zrobiłabyś takie dla mnie ? :3

    OdpowiedzUsuń
  4. Kupiłam ostatnio syrop klonowy, muszę zrobić i naleśniki, żeby sobie polać :)

    OdpowiedzUsuń