piątek, 22 listopada 2013

53. Piersi z grillowanym ananasem i sosem śliwkowym ♥

To zadziwiające, jakie pyszne pomysły wpadają do głowy, kiedy wracamy głodni ze szkoły lub pracy! Dlatego najwięcej koncepcji na nowe dania powstaje podczas jazdy autobusem. Najczęściej za pomocą ,, mapy skojarzeń'', jak ja to lubię nazywać. Myślę, co ma być podstawą mojego obiadu- kurczak, wołowina, ryba, a może zamiast mięsa jakieś naleśniki? Co do tego, ryż, ziemniaki, kasza...? I dodatki-tradycyjna surówka, warzywne puree...? Tak wiele pomysłów, tylko jak je połączyć? Tu najlepiej kierować się własnym poczuciem smaku. Wybierzcie podstawę dania i jeden dodatek- w moim wypadku kurczak i ananas. Zamknijcie oczy, wyobraźcie sobie ten smak. I puśćcie wodze fantazji: 
Co do niego pasuje? Coś lekko kwaskowatego, ale wciąż słodkiego... Wiem! Śliwki! Tylko jak je podać?...Może w postaci sosu? A co do tego- ryż czy kasza? Hm, kasza była niedawno. Dziś zrobię ryż. A co z mięsem? Chyba standardowo ugrilluję, jest wtedy najbardziej soczyste. Skorzystam też z nagrzanego urządzenia i podpiekę na nim ananasa. Tak, to będzie pyszne!
  
Potem wystarczy wrócić do domu i wcielić plan w życie, może jeszcze skonsultować to z doświadczonymi kucharzami ( czyt. Babcia ) lub wklepać w wyszukiwarkę przepisów. I do dzieła!

Piersi z kurczaka z grillowanym ananasem i sosem śliwkowym

podane z ryżem Basmati


składniki
  • pierś z kurczaka
  • 2-3 plastry ananasa 
  • 10 suszonych śliwek
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • łyżeczka octu
  • 2 łyżki syropu z ananasa
  • przyprawy do mięsa
  • ryż Basmati
   Śliwki namaczamy w wodzie ( najlepiej włożyć je do miseczki z gorącą wodą wieczorem i zostawić na noc ), wrzucamy do rondelka. Zasypujemy łyżeczką cukru i odrobiną wody, dusimy aż się rozpadną. Zdejmujemy z gazu, dodajemy ocet, syrop z ananasa i blendujemy. 
Ryż gotujemy al dente.
Piersi doprawiamy solą, pieprzem ( ja dałam jeszcze odrobinę przyprawy do karkówki ) i grillujemy 2-3 minuty na grillu elektrycznym; możemy je też po prostu usmażyć na patelni. Na grilla wrzucamy też ananasa i chwilę zapiekamy.
Na talerz nakładamy ryż, mięso. Polewamy sosem śliwkowym i pokrojonym na mniejsze części ananasem.


1 komentarz:

  1. fakfakfak, czytam całego bloga od początku, czytam i czytam, przeczytałam i stwierdziłam, że jak kiedyś wyląduję pod mostem to walić wszystko, jadę do Kielc, będziesz moim żywicielem, kocham Cię i chcę wszystkiego posmakować :< /Luna

    OdpowiedzUsuń