sobota, 26 października 2013

35. Kurczak w wiórkach kokosowych z ryżem słodko-kwaśnym ♥

Uwielbiam poznawać nowe smaki!

Dlatego lubię kuchnie innych krajów. To niezwykłe, jaki wpływ na smak potraw ma kultura, historia czy położenie geograficzne danego miejsca. Czasem żałuję, że nie dam rady poznać niektórych dań, bo w moim kraju są po prostu nie znane... Co nie znaczy, że nie mogę inspirować się smakami, dla przykładu, angielskiej kuchni, i tworzyć rzeczy, które choć w jednej dziesiątej przypominają te serwowane właśnie tam.
Dziś inspiracją była dla mnie nie Anglia, a Azja- nie wiem jednak, czy mowa tu o kuchni japońskiej, chińskiej czy może indyjskiej ( ale tej ostatniej raczej nie ;) ). Wydaje mi się, że moje danie najbliższe było Japonii, gdyż składało się z głównie z ryżu, warzyw, owoców i mięsa, a w dodatku miało charakterystyczny, słodko-kwaśny smak. I choć pewnie nie jeden Azjata zabiłby mnie na miejscu, widząc, jak kaleczę kuchnię, którą on zna od dziecka, ale w mojej opinii danie było po prostu pyszne i wprowadziło nutę orientu w progi mojego domu : )

Kurczak w wiórkach kokosowych z ryżem słodko kwaśnym


składniki na 3 porcje

  • 2 piersi z kurczaka
  • torebka ryżu basmati
  • puszka kukurydzy i papryk- mieszanka
  • puszka ananasa
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka sosu chilli
  • pieprz, sól, cukier, imbir
  • łyżeczka skórki startej z limonki
  • kilka kropel soku z limonki
  • garść wiórek z kokosowych
  • łyżeczka mąki pełnoziarnistej
  • odrobina mleka
 W niewielkiej miseczce mieszamy sos sojowy i sos chilli i wrzucamy do niego pokrojone w kawałki piersi kurczaka. Wstawiamy do lodówki na około pół godziny. W tym czasie gotujemy ryż, najlepiej al dente. 
Ugotowany ryż wrzucamy na suchą patelnię, dodajemy warzywa i ananasa wraz z sokiem i mieszamy, aż sok ananasowy nieco odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru, dodajemy skórkę i sok z limonki. Odstawiamy na chwilę na bok.
Na talerzy wysypujemy wiórki i mąkę. Kurczaka obtaczamy w mleku, a potem w panierce. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju arachidowym. Po usmażeniu koniecznie wykładamy mięso na ręczniku papierowym, aby odsączyć z tłuszczu.
W miseczkach układamy ryż i kawałki kurczaka.





kisses, swagberry
 
Serdecznie zapraszam na drugiego bloga!♥

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz