Czujecie tę cudowną, jesienną aurę?
Bo ja tak. Dawno nie było takiej jesieni- pełnej słońca i kolorów, choć mroźnej. Czyli mojej ulubionej. Poranki są chłodne, mgliste, a wokoło unosi się wyjątkowy jak dla mnie zapach palonych liści. Jest tak idealnie, że niemal bajkowo.
Tak nastrojowa jesień odbija się także w mojej kuchni. Do mojej porannej kawy dosypuję cynamonu, do owsianki dodaję jabłka... I z wielką chęcią jem grzyby! A lubię je bardzo i w każdej postaci- sosu, zupy, czy nawet na surowo ( ale tylko pieczarki ). Dziś pokażę wam przepis w którym użyłam moich ulubionych grzybów- kurek. Jest lekki, kremowy i delikatny, a jednocześnie pozostawia w ustach niezwykły smak, który ciężko zapomnieć...
Makaron razowy z sosem kurkowym i kurczakiem
Składniki:
- kurki świeże lub mrożone- ok.150 gram
- pierś z kurczaka
- pęczek szczypiorku
- jogurt naturalny lub/i śmietana do zup i sosów
- łyżeczka mąki
- woda
- przyprawy wg uznania
- makaron Lubella
♥ Makaron gotujemy al dente
♥ kurki myjemy, zalewamy wodą i gotujemy, aż zmiękną
♥ pierś z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, kroimy w większą kostkę i obsmażamy na odrobinie oliwy
♥gdy kurki zmiękną wraz z wodą wlewamy na patelnię z kurczakiem, jeśli wody jest mało dolewamy, zależnie od tego, ile sosu chcemy uzyskać
♥ na patelnię dodajemy łyżeczkę mąki i łyżkę jogurtu naturalnego ( ja użyłam 0 % ) i gotujemy na małym ogniu
♥ gdy sos będzie już gotowy dodajemy posiekany szczypiorek
♥ ciepły makaron polewamy sosem i wcinamy : )
kisses, swagberry ♥
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz