Jest coś lepszego od pysznych, chrupiących frytek maczanych w obłędnym sosie? Tak, jest- a raczej są. Frytki marchewkowe biją na głowę te ziemniaczane, nie tylko pod względem kaloryczności, ale i smaku. Są po prostu cudowne, słodki smak marchewki kontrastuje z aromatycznymi ziołami, co w połączeniu daje nam posiłek od którego ciężko się oderwać :)
Frytki marchewkowe
składniki
- 1-2 marchewki
- łyżka oliwy
- przyprawy- u mnie majeranek, bazylia, oregano
Marchewki kroimy w słupki. Z oliwą mieszamy przyprawy. Smarujemy nią marchew. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Podałam z sosem: jogurt zmieszany z ząbkiem czosnku i przyprawą - bazylia, czosnek, suszone pomidory :)
W smaku frytkom nie ustępuje ryż- aromatyczny, mocno grzybowy, z kawałkami pieczarek... Inspiracją było dla mnie popularne risotto, ale przygotowałam jego spolszczoną wersję : )
Ryż grzybowy
składniki
- 3/4 torebki ryżu basmati
- 8 pieczarek
- pół cebuli
- łyżeczka masła
- pieprz, sól
- pół szklanki wody
Ryż gotujemy al dente. Cebulę szklimy na patelni, na odrobinie masła. Dodajemy pokrojone pieczarki i podlewamy wodą, dusimy chwilę. Część wody odlewamy do szklanki. Na patelnię dodajemy ryż i doprawiamy. Podlewamy wodą z grzybów i cebuli, i trzymamy na małym ogniu, aż odparuję.
Mówię wam- pychota! Choć początkowo największą ochotę miałam na gotowanego kotlecika, to podczas obiadu zszedł na dalszy plan. Prym wiodły dodatki, na które większość z nas nie zwraca uwagi. A naprawdę, miło czasem zamienić ziemniaki polane tłuszczem z patelni i mizzerię na zdrowe frytki i ultraszybkie risotto : ) W dodatku zarówno ryż, ja i marchewkę można z powodzeniem włożyć od pudełeczka i zjeść w pracy/szkole/na uczelni- na zimno też są pycha!
wszystko w tym daniu mi się podoba! no i frytki marchewkowe są rzeczywiście lepsze. dodałabym jeszcze selerowe do tego ;)
OdpowiedzUsuńo, super pomysł na obiad! takie frytki marchewkowe muszą smakować genialnie :)
OdpowiedzUsuńmniam taki to bym zjadla :D a nie te świństwa co serwują w barach...
OdpowiedzUsuń