poniedziałek, 24 marca 2014

97. Orzechowy makaron z cammembertem i żurawiną ♡

♡ Orzechowy makaron z cammembertem i żurawiną ♡

 ♡ porcja makaronu pełnoziarnistego penne
♡ 6-7 pieczarek
♡ 2 łodygi selera naciowego
♡ cebula
♡ 3 plastry wędliny
♡ 2-3 łyżki masła orzechowego
♡ kilka łyżek jogurtu naturlanego
♡ kawałek sera cammembert
♡ garść włoskich orzechów
♡ dżem żurawinowy

Makaron ugotowałam al dente. Na orzechowym oleju podsmażyłam drobno pokrojoną cebulę. Dodałam posiekane pieczarki i gdy nieco się przyrumieniły podlałam wodą. Gdy woda wyparowała dodałam pokrojoną wędlinę i selera. Podsmażyłam i znów podlałam wodą. Jogurt zmieszałam z masłem orzechowym, dolałam do niego gorący wywar z patelni po czym wlałam go na nią. Ściągnęłam z gazu, zblendowałam. Umieściłam znów na patelni, dodałam makaron i pokrojony ser. Trzymałam na ogniu, aż się rozpuścił. Podałam z posiekanymi włoskimi orzechami i dżemem żurawinowym.


Danie z kompletnego przypadku, z braku pomysłu, z braku weny i czasu. A pyszne wyjątkowo. Dużo pisać o nim mogę, ale krótkie i dobitne przymknięcie oczy mówi samo za siebie- idealnie!

blog instagram

7 komentarzy:

  1. Tym dniem mnie kupiłaś tylko bez szyneczki ;)
    I ja bym się taką porcją nie najadła hehe

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie armaty i smaki cudownie to jest wymyślone na prawdę podziwiam ♥

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna kompozycja smaków! Tylko porcja wydaje się trochę mała ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Skusiłabym się na takie danie. To na pewno cudowne połączenie smaków! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podane niczym w restauracji, tylko porcje małe!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla mnie też porcja jest za mała. Co tak skąpo, co? Powinnaś pozwolić sobie na więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale ciekawe połączenie smakowe *.*
    Na 1 porcji by się taki danie u Mnie nie skończyło ;p

    OdpowiedzUsuń